The Science Building

CLAIRVAUX MACKILLOP COLLEGE, MT. GRAVATT


Completed in June 2008, the project for the Clairvaux Mackillop New Science Block resulted from a requirement to re-provide existing science facilities which were damaged in a fire. This project required the demolition of two single storey science buildings and their replacement with a three storey building, which incorporated five science laboratories, associated preparation rooms, offices, a printery, uniform store, locker rooms and tank farm.

The building is located to the east of the main school court, opposite the campus administration building. A formal stair and assembly podium forms the central focus to the building, which enables the school head of staff a platform from which to address an assembly in the court below. The building is also flanked by covered verandah zones which provide pedestrian links throughout the school to the auditorium.

A new education model has been adopted for the arrangement of the science practice rooms and auxiliary spaces. The rooms are arranged in pods of two with shared preparation spaces located on the axis. The wet areas and practice spaces are organised along the outside walls separating the lecture component of the lesson from the experimentation. This separation of space enables the rooms to be multi-purpose learning for all science disciplines.  It also assists in preventing student distraction. The seating arrangement and lecture space is organised in the round. Rows of seating are configured in ascending tiered heights as they are positioned further away from the lectern. This design enables improved visual connectivity, on the traditional model, between both students and teacher.

The material palate used for the school is based on low maintenance, rigorous vandal resistant principles.